RationalWiki.org

Az internetes ostobaságok, városi legendák cáfolatának egyre nagyobb kultúrája van. A téma hálátlan, ugyanis könnyű öt perc alatt összeütni egy különc elméletet – például, hogy a repülőgépeik kondenzcsíkjai igazából permetezett mérgek – hitelt érdemlően cáfolni ilyesmit azonban egyáltalán nem az.

Míg az ál(tudományos)hírek és elméletek terjesztőinek nem akadály bizonytalan forrásokból származó anyagokat felhasználni, és elegendő bedobni néhány választ sejtető kérdést, addig a másik oldal munkája sokkal több erőforrást igényel. Éppen ezért nagyon hasznosak az olyan oldalak, ahol összefogott, kimerítő elemzéseket találunk a legnépszerűbb ostobaságok kialakulásáról, történetéről, irányzatairól, és persze megtaláljuk a hitelt érdemlő cáfolatokat is. Többnyire mélyebb kutatómunka áll ezek mögött, mint amit magunk ésszerűnek tartanánk vitapartnerünk meggyőzése érdekében.

A RationalWiki.org is efféle célokat tűzött ki (forrás):

1. Ál- és anti-tudományos mozgalmak vizsgálata, állításaik cáfolata.
2. Különc elképzelések teljeskörű dokumentálása.
3. Tekintélyelvűség és fundamentalizmus felderítése.
4. A fenti témák médiában való feldolgozásainak vizsgálata és kritikája.

Ha már szóba jött, a RationalWiki chemtrail témában készült elemzése itt található.

Az áltudományok és összeesküvés-elméletek létrejötte és terjedése számomra önmagában is érdekes társadalmi jelenség, ha rajtam múlik, lesznek még posztok a témában 🙂

Megjegyzés: óvatosabb vagyok annál, hogy megpróbáljam nevetségessé tenni ezeket az elméleteket. De fontosnak tartom, hogy legalább annyira akarjuk tudni az igazságot, mint amennyire szeretnénk hinni valami nagy leleplezésben. Még akkor is, ha ez az igazság egészen hétköznapi, vagy a saját ön-igazságunknak ellentmond.